Cannabis & Spiritualiteit

Cannabis Shamanisme

Cannabis & Spiritualiteit

LogoCanshamanBlad

De vraag wat cannabis voor mij betekend heeft op mijn weg tot zelfontplooiing en spirituele groei, is iets wat mij al jaren bezig houd. De plant speelt een interessante rol  in de ervaringen die ik er door de jaren heen mee heb gehad. Ik ben door de plant zowel geestelijk als lichamelijk bijgestaan in moeilijke periodes en heeft mij geholpen meer rust en overzicht te bewaren. Hierdoor was er meer energie en aandacht voor de heling die of mijn geest of mijn lichaam op dat moment nodig had. Ook heeft de plant mij vanuit  andere perspectieven leren kijken, anders dan dat ik ooit had ervaren in een normale staat van bewustzijn. Bijzondere inzichten in mijn relatie tot het leven en hoe ik daarin mijn rol vervul. Ik begrijp dat alle planten ons op een bepaalde manier iets kunnen leren, ze bevatten een oeroude wijsheid zonder de beperkingen van de menselijke geest. Door gebruik te maken van deze planten en hun wijsheid zijn we in staat onze normaal beperkte manier van denken te verruimen, waardoor er andere perspectieven zichtbaar worden en nieuwe inzichten en ideeën kunnen ontstaan.

Cannabis wordt al ruim 2 a 3000 jaar inheems gebruikt in de oude Midden en Zuid-Aziatische culturen als een spiritueel/religieus sacrament/medicijn. De  reden hiervan is de psychoactieve eigenschap die de cannabisplant bezit. Doordat de plant de staat van het bewustzijn veranderd, zijn we in staat de realiteit te bekijken vanuit andere perspectieven, perspectieven die afwijken van de normale grenzen van de 3D werkelijkheid

Al duizenden jaren, hebben sjamanen de kennis dat elke plant een unieke set frequenties bevat die uiteindelijk ons een nieuwe manier van denken en zijn kan laten ervaren. Als gevolg hiervan kan cannabis ons leren over de weg van de minste weerstand, eenheid, overgave, vertrouwen, loslaten, het moment nu, gemeenschap, toelaten/ontvangen, de angst achter het aanhoudende ego en  over de moeiteloosheid van het zijn.

In sjamanistische tradities werden planten gezien als een portaal of deur tussen verschillende realiteiten of dimensies. De vibrationele relatie tussen het individu en de plant word bevriending genoemd. We worden bevriend met de plant, zodat deze ons in staat stelt te bewegen tussen de verschillende realiteiten of dimensies. Mensen reageren echter wel verschillend op cannabis doordat mensen verschillende vibraties bij zich dragen.

Cannabis moduleert de hersenen in het functioneren. Dit wordt regelmatig als een voordeel en opluchting ervaren door mensen die constant worden gebombardeerd door (angst) gedachten. Ons brein is een ontvanger en verzender van informatie, onder andere gecreëerd om de illusie van onze statische 3D wereld in stand te houden. Wanneer de hersenen worden gemoduleerd door cannabis, begint deze de 3D realiteit te ontmantelen en is een individu in staat om buiten de “normale” werkelijkheid waar te nemen.

Cannabis is bij momenten in staat een individu zichzelf in het geheel te laten ervaren zonder de restricties of beperkingen van het denken. Maar hoewel er van cannabis te leren valt, kan deze plant ook een afleiding van de waarheid worden, waardoor een persoon zichzelf kan beperken in zijn of haar eigen groei.

Een belangrijke vraag is nu of je cannabis moet aanraden of juist afraden. Dit is een grijs gebied omdat de reactie per individu verschilt. Daar bestaan een aantal redenen voor. De eerste is de energetische vibratie die een persoon eigen is en die kan verschillen van persoon tot persoon. De tweede reden is het verschil in de intentie van het gebruik.

Als eerste kan het voorkomen dat iemands vibratie hoger of lager ligt dan de vibratie van cannabis. Als iemand een lagere vibratie als cannabis heeft, is het waarschijnlijk dat deze zich beter gaat voelen omdat cannabis ervoor zorgt dat de vibratie omhoog gebracht wordt. Tegenovergesteld kan het zijn dat als de vibratie van iemand hoger is dan van de desbetreffende cannabis, deze gevoelens van angst of verdriet kan ervaren.

Ten tweede kan de intentie verschillen van individuen onderling. Hoe dat verschillend kan uitwerken leest u hieronder.

Cannabis is een neutrale versterker van gedachten, emoties en gevoelens, wat inhoud dat intentie energie stuurt en jou realiteit creëert. Maar als je geen intentie hebt op het moment dat je cannabis gebruikt, dan reageert de cannabis op de intentie van je onderbewuste. Bijvoorbeeld als je onbewust angst hebt voor het verliezen van grenzen of controle, of een onbewuste wens hebt om te weten wat er begraven ligt in je onderbewuste, zal het gebruik van cannabis deze onbewuste intenties, angsten of emoties naar de oppervlakte brengen in je waakbewustzijn (normale dagelijks bewustzijnstoestand). Dit is dan ook de reden waarom mensen gevoelens van angst, verdriet of paranoia kunnen ervaren na het gebruik van cannabis. (Het onderbewuste is bewust geworden)

Een van de grootste voordelen van cannabisgebruik kan zijn dat het mensen helpt met het loslaten van interne weerstand. In dit opzicht kan cannabis een van de beste spirituele medicijnen zijn bij een bewuste intentie van groei. Het stimuleert de geest om gedachteprocessen los te laten die een stressreactie in het lichaam teweeg brengen. Pijn en angst geven zo een stress reactie. Cannabis helpt een persoon zo mee te gaan met de flow van het leven dat ervoor gezorgd wordt dat meer van het ware zelf aanwezig kan zijn, zonder de belemmering van de angst en de pijn. Hierdoor kunnen mensen diepgaande spirituele ervaringen tijdens het gebruik van cannabis hebben.

Maar wat er ook gezegd moet worden is dat wanneer cannabis word gebruikt zonder een duidelijke intentie, en een individu cannabis regelmatig gebruikt om te vluchten van de realiteit, er geen les te leren valt door het gebruik ervan en het individu stil komt te staan in zijn/haar groei. In dat geval kan een persoon afhankelijk worden van het gevoel welke cannabis teweeg brengt tijdens het moment van gebruik. Hierdoor is de persoon niet meer in staat de ruimte van loslaten te betreden zonder cannabis. Dus hoewel cannabis lichamelijk minder verslavend is als een kopje koffie, kan deze manier van gebruik wel duidelijk een psychologische of geestelijke verslaving teweeg brengen. Cannabis gebruik wordt een makkelijke manier om te vluchten van de dagelijkse confrontaties in de realiteit.

Uiteindelijk hebben we als mens het vermogen deze gevoelens of staten van zijn te bereiken zonder het gebruik van cannabis of andere stoffen maar deze “gereedschappen”  kunnen veel voordelen hebben als er verantwoord en met respect mee wordt omgegaan.

Het is belangrijk te bedenken dat weerstand en stress ook factoren zijn die ons helpen te groeien in bewustwording van onszelf. Door deze gevoelens te onderdrukken doe je jezelf tekort. Als er weerstand in je aanwezig is, dan is er een gevoel welke aandacht nodig heeft door ernaar te kijken of jezelf mee te confronteren. Dit soort weerstanden in jezelf verdoven door het gebruik van cannabis, kan ervoor zorgen dat je om de weerstand heen werkt en jezelf hiermee een belangrijke levensles ontkent.

Samenvattend. Cannabis zou nooit een lange termijn oplossing moeten zijn voor het verdoven van weerstand. Als we willen blijven groeien en leren is het erg belangrijk dat we bewust leren kijken naar waar de bron ligt van deze weerstand, zodat we het hierna los kunnen laten en verder kunnen gaan. Cannabis kan hierbij een bijzondere bondgenoot zijn, mits het verantwoord en met respect word gebruikt.

Bewust en verantwoord gebruik maken van geestverruimende middelen is het belangrijkste wat we kunnen doen. Psychoactieve planten en middelen zijn gereedschappen die met een reden op onze aarde voorkomen. Deze planten zijn leraren. Met de juiste intentie, kunnen cannabis en andere psychoactieve middelen ons bewustzijn verruimen in manieren die we in onze stoutste dromen niet durfde te dromen.

Mag u behoefte hebben aan begeleiding of informatie bij het spiritueel/therapeutisch gebruik van cannabis, kunt u via onderstaande link contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak.

Contact