Cannabis Geschiedenis

Geschiedenis van Cannabis

 

Cannabis wordt al eeuwen gebruikt, de vroegste bewijzen hiervoor zijn gevonden in China. 6000 jaar voor de geboorte van Christus werden cannabiszaden al gebruikt als consumptie. Later werd de Cannabis sativa gebruikt in textiel en in 2800 v.Chr. is het eerste gebruik van de medicinale werking van cannabis terug gevonden.

Hoewel vooral vanwege de hennepvezel voor de fabricage van touw, gebruikten de Chinezen het ook als medicijn tegen zo ongeveer alles. De bloemen voor de behandeling van open wonden; de zaadhuid en de aanklevende hars ter stimulering van het zenuwstelsel; de zaden zelf tegen infecties en huidirritatie, en werden in het algemeen beschouwd als stimulerend middel, en tevens restauratief, laxatief, vochtafdrijvend en uitstekend om baby’s en pups te ontwormen. De hennepzaadolie wordt gebruikt als een haarlotion en als tegengif tegen zwavelvergiftiging. De versgeperste bladeren zouden helpen tegen de beet van de schorpioen, en de as van de verbrande plant verhoogt zelfs de werking van vuurwerk.

Ook in Europa werd cannabis van oudsher verbouwd in medicinale kruidentuinen (onder andere in die van het Muiderslot) ter behandeling van manie, hysterie, delirium tremens (acute verwardheid met beven van het lichaam), hydrofobie(angst voor water), tetanus en cholera.

Ook de Romeinen en Grieken waren op de hoogte van de werking van cannabis en gebruikten het als medicijn. In West-Europese landen werd cannabis in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor het maken van touw, kleren en als windkering.

Weetje: Van Boeddha wordt beweerd dat hij in zijn ascetische periode (oefeningen, gericht op geestelijke volmaaktheid) één hennepzaadje per dag at.

cannabishistory

De eerste bewijzen voor het gebruik van cannabis stammen al uit 10.000 v. Chr. Het werd in die tijd in China gebruikt als vezelmateriaal voor kleding, zeilen en touw. Als medicinale plant behoort cannabis tot één van de eersten. In de oudst bekende medische handboeken komt cannabis vrijwel zonder uitzondering voor, meestal in de vorm van een extract of een thee. Sommige godsdiensten waren nauw verweven met de eigenschappen van de cannabisplant; zo was cannabiszaad (hennepzaad) volgens de legende het favoriete voedsel van de Hindoe god Shiva. In de loop van de geschiedenis verspreidde cannabis zich vanuit Azië naar het westen en over de gehele wereld. Vrijwel iedere cultuur kwam in aanraking met deze ‘wonder’ plant.

Gebruik als vezel
Als vezelgewas stond cannabis bekend als hennep. Zeilen van zeeschepen werden gemaakt van hennep, omdat deze als enige natuurlijke vezel bestand was tegen rotting door zeewater. Tot 1880 werd vrijwel alle papier ter wereld gemaakt van hennep en ook bankbiljetten en de eerste Levi’s spijkerbroek werden ervan gemaakt. Allemaal vanwege de duurzaamheid van cannabisvezels.

Hoewel cannabisplanten vrijwel overal in enorme hoeveelheden verbouwd werden, was men onbekend met de geestverruimende eigenschappen van de plant. Waarschijnlijk bevatten de variëteiten die geselecteerd waren voor hun vezel-eigenschappen weinig van de psychoactieve stof THC.

Medicinaal gebruik in Europa
Het medicinaal gebruik van cannabis werd rond 1840 in Europa geïntroduceerd door een jonge Ierse arts, William O’Shaughnessy, die diende in India voor de Engelse East India Company.

Hij zag hoe cannabis werd toegepast in de Indiase geneeskunst en was zo onder de indruk dat hij zelf aan het experimenteren sloeg. Zijn artikelen hadden veel invloed in Europa. Op zijn terugreis nam hij grote hoeveelheden cannabis mee naar Engeland voor verder onderzoek. Anders dan de Europese vezel-cannabis bevatte de Indiase cannabis wel redelijke hoeveelheden actieve stoffen.

Vanaf dat moment kende medicinaal gebruik van cannabis een korte tijd van populariteit. Het werd zelfs toegepast als hulpmiddel bij bevallingen, omdat het de weeën versterkt. Begin 20e eeuw waren cannabismedicijnen ongekend populair. Op het hoogtepunt (rond 1930) waren er bijna 30 verschillende medicijnen verkrijgbaar met cannabis als bestanddeel.
1Deze medicijnen werden aanbevolen voor onder andere astma, hoest, slapeloosheid, migraine, keelontsteking, zenuwpijn en afkicken van opiumgebruik. Het is zelfs bekend dat de Engelse koningin Victoria cannabis kreeg voorgeschreven door haar hofarts bij menstruatiekramp.

2

In de Verenigde Staten beleefde cannabisgebruik een belangrijke opleving gedurende het verbod op alcohol in de jaren twintig van de vorige eeuw. In de jaren zestig van diezelfde eeuw werd cannabis een onderdeel van de “flowerpower” beweging en begon een groot deel van de jongeren uit alle lagen van de bevolking in de Verenigde Staten en Europa het te gebruiken.

Al in de 19e eeuw werd in de Nederlandse apotheken extracten van cannabis verkocht. Het geneesmiddel stond bekend onder de naam Extractum Cannabis indicae en werd toegepast bij toevallen(epilepsie), astma, krampen, slaapstoornissen en migraine. Begin van de 21ste eeuw kwam cannabis als geneesmiddel weer terug in de apotheek.

3

In 1972 verscheen de eerste coffeeshop in Nederland. Dit was theehuis Mellow Yellow in Amsterdam. De coffeeshop zat in een gekraakt pand. De krakers dronken vaak een kopje koffie of thee en blowden gezamenlijk. Toen er steeds meer vrienden kwamen, besloten Wernard Bruining en zijn kraakvrienden om een theehuis te beginnen. Dat kon, want er was toen geen vergunning nodig voor een theehuis. Er was toen wel veel handel op straat en via disco‘s, maar er waren alleen coffeeshops voor bepaalde mensen onder elkaar. Dit theehuis Mellow Yellow, was de eerste openbare coffeeshop

Onderstaande documentaire gaat over cannabis in het oude testament.

 

Hieronder vindt u een documentaire (Engels) die nog wat verder ingaat op de geschiedenis.