Buiten kweken

Buitenkweek

Hieronder gaan we de twee meest voorkomende methoden om buiten cannabis te kweken in potten of volle grond beschrijven.
De meest gebruikte kweekmethoden om buiten cannabis te kweken is het gebruik van potten op een zonrijke plaats in de tuin.

Jonge zaailing cannabis buiten in pot

Plantjes buiten

Bij de kweek van buitenplanten in potten hebben we verschillende groottes van potten nodig. Beste is om te starten in potten van ongeveer zo`n 5 liter. Wanneer de buitenplanten voldoende groot geworden zijn moeten ze overgepot worden naar 10 liter potten. Daarna is het best om uiteindelijk in een 15 tot 30 liter pot te eindigen. De grootte van je uiteindelijke pot hangt af van hoe vroeg je met de buitenkweek begint. Als je in april-mei begint met de start van je cannabisplanten dan zullen ze een vrij grote uiteindelijke omvang bereiken. Belangrijk dus om voldoende grootte potten te hebben om deze te ondersteunen.Hoe groter je pot hoe meer aarde erin kan en dus uiteindelijk ook meer voeding bevat. Bij hete dagen zal een voldoende grote pot minder snel uitdrogen en wordt het makkelijker buiten kweken. Als je pot te klein is kan het gebeuren dat de aarde te snel uitdroogt tijdens hittegolven. Zodat je cannabisplant halverwege de dag snakt naar water en omvalt van de dorst. Als je pot tegen het eind van de dag kurkdroog staat is het aan te raden over te planten in een grotere pot. Je pot moet voldoende water kunnen bevatten om een warme zomerdag buiten door te komen.

Voordelen van buitenteelt in potten

Belangrijkste voordeel bij de keuze van het cannabis kweken in potten is dat je ze kan verplaatsen wanneer je wilt. De zon zal tijdens het seizoen veranderen van plaats en dit zal uiteindelijk de beste plaats voor je buitenplanten in de tuin veranderen. Ook wanneer het slecht weer wordt en de buitenplanten binnen of onder een afdak gezet kunnen worden kan voorkomen dat je toppen voor de oogst beschimmelen door regenval.

Nadelen gebruik van potten buitenteelt cannabisplanten
Buiten kweken van cannabis in potten vraagt wat basiskennis van voeding geven voor je buitenplanten. De grootte van je pot bepaalt de uiteindelijke voeding voor je planten. Als deze op een gegeven moment opgebruikt is dan zul je zelf extra cannabis voeding moeten toedienen. Grote buitenplanten zullen veel voeding verbruiken zeker tijdens zonnige perioden. Potten zelf zullen nooit genoeg voeding kunnen bevatten tenzij je vrij laat in het seizoen plant zodat de groeiperiode verkort is.

Buitenplanten groeien van midden april tot midden juli-augustus wannneer de bloei begint buiten. Afhankelijk van de soort die je kweekt zal de één vlugger in bloei gaan dan ander. Vrijwel alle soorten zullen ongeveer midden augustus gaan bloeien omdat de lichturen minder worden. Naarmate het seizoen vordert zal het aantal lichturen telkens minder worden tot de buitenplanten genoeg nachtperiode krijgen om de bloei te starten. Je kan dit proces versnellen door kunstmatig zelf je buitenplanten te verduisteren en meer donkerperiode te geven.

Tips voor buitenkweek potten

Aarde van een tuincentrum bevat vrij weinig voeding. Indien mogelijk ga langs bij een growshop voor kwalitatieve aarde die goed bemest is. Dit zal problemen voorkomen dat je aarde plots uitgeput raakt. Indien je die optie niet hebt is er ook een betere manier om voor sterk bemeste aarde te zorgen. Sinds we voor de buitenteelt veel aarde nodig hebben in grote potten kun je het product Complete Organics van GK-Organics gebruiken. Deze premix bevat alle nodige meststoffen om gewone aarde te verrijken.  Het is best om een kuip te nemen waarin je de aarde en Complete Organics mix goed kunt mengen. Gebruik niet meer dan de aanbevolen waarden. Je aarde goed mengen zodat premix overal mooi verspreid is in je aarde.

Met deze verrijkte aarde kunnen je buitenplanten een redelijk eind zonder voeding, zo`n drie maanden, afhankelijk van de grootte van je potten. Grotere pot bevatten meer aarde en dus meer voeding.

Voorkomen van vergeling bij buitenkweek cannabisplanten

Het grote gevaar bij beginnende kwekers buiten is de plotse vergeling van je cannabisplanten. Dit kan voorkomen als je geen extra voeding geeft tijdens de buitenkweek. De beginnende kwekers zullen meestal water geven en geen voeding tot het te laat is. Afhankelijk van de kwaliteit van je aardemengsel zullen de bladeren gaan vergelen. Dit is het moment dat meeste voeding uit je pot opgebruikt is.

Dit probleem is makkelijk op te lossen, als eenmaal je buitenplanten een lengte van 25 cm bereikt hebben kan je extra voeding geven aan de cannabisplanten zodat je voedingslevels stabiel blijven in de aarde. Zeker tijdens zonnige dagen kun je zonder problemen extra voeding geven. Als het zonnig weer is geef dan iedere dag extra groei of bloeivoeding aan je buitenplanten afhankelijk of ze in de groei of bloei staan. Door dit te doen zorg je ervoor dat je buitenplanten niet alle voeding uit de aarde moeten halen en dus veel langer erop kunnen staan zonder geel te worden. Als er perioden zijn van slechter weer dan kun je tijdelijk de voedingsgiften wat minderen in plaats van iedere dag kun je dan 1 of 2 keer per week wat voeding geven.
Mag je gaan werken met vloeibare voeding, is ook via de website van GK-Organics een mooie lijn beschikbaar van het merk Guanokalong die hierin geheel kan voorzien

De sleutel tot een succesrijke buitenteelt is het goed gevoed houden van je cannabisplanten. Het is een lange periode vergeleken met de binnenkweek. Houd er ook rekening mee dat vele voedingsproducten afgestemd zijn voor de binnenkweek van kleine cannabisplanten die vrij vlug afgebloeid worden. Als eenmaal je buitenplant een reusachtige omvang bereikt heeft mag je gerust de dosis voeding water verhogen, door de omvang van je buitenplant en de grotere potten kunnen deze veel meer voeding aan en verbruiken dan de doorgaande planten in een binnenkweek.

SONY DSC

Als eenmaal de vergeling begint kan het makkelijk gebeuren dat gewoon voeding geven weinig effect zal geven. De dosis voor standaard kleine binnenplanten zal minder effect hebben op de buitenplanten als deze een degelijk formaat bereikt hebben. Veel kwekers slagen er niet in hun buitenplanten weer geheel groen te krijgen. Houd er rekening mee dat met een voedingstekort bij een buitenplant het 1 tot 2 weken kan duren voordat het voeding geven effect begint te hebben. De ergste tekorten gebeuren bij kwekers die geen extra voeding toedienen tijdens de buitenkweek, deze zullen met een plotse scherpe val in voedingstekort te maken krijgen. Kwekers die regelmatig voeding geven tijdens de buitenkweek zullen dit probleem sneller kunnen oplossen omdat het verschil minder groot zal zijn. Voorkomen is beter dan genezen en beter zorgen dat het niet zover hoeft te komen.

Cannabisplanten kunnen ook voeding via hun bladeren opnemen, als je de voedingstekorten niet onder controle krijgt dan kun je eventueel dezelfde voeding ook op je bladeren van je buitenplanten spuiten. Doe dit op het eind van de dag wanneer de sterke zonnestralen grotendeels wegzijn. Je kunt dit vele malen per dag doen indien je wilt. Door bladvoeding te geven aan je buitenplanten kun je tekorten snel wegwerken omdat je voeding geeft via de pot en via het blad. Op deze manier neemt je buitenplant de maximale voeding op en zal de vergeling sneller verdwijnen. De gele bladeren nemen de voeding direct op en de bladeren zouden iedere dag iets groener terug moeten kleuren.

Hou er rekening mee dat buitenplanten van enige omvang altijd enkele bladeren zullen afstoten die ze niet meer nodig hebben. Dit zijn altijd de oudste bladeren onderaan of in het midden van de buitenplant die niet genoeg zonlicht krijgt. Op zich is er niets aan de hand als er enkele gele bladeren zijn, dit is normaal. Het probleem waar je moet opletten is wanneer de bovenkant van de cannabisplant begint te vergelen. Cannabisplanten zullen altijd voeding naar hun nieuwe scheuten sturen. De grootste oudere schutbladeren zullen vergelen, de voeding wordt hieruit onttrokken en word gekanaliseerd naar de bovenkant van de cannabisplant Als ineens veel bladeren plots vergelen dan heb je een tekort, als hier en daar ergens een geel blaadje hebt is dat vrij normaal.

Voordat je bladeren vergelen zullen de buitenplanten eerst lichter van kleur worden, dus als je merkt dat je buitenplanten minder mooie groene kleur hebben, dan is een voedingstekort al zichtbaar. Op dit moment moet je al extra voeding geven om erger te voorkomen.

Cannabis kweken op volle grond in de tuin

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de zon in mei of september op een andere plaats in de hemel staat zodat de meest zonnigste plaats in je tuin buiten niet altijd hetzelfde zal zijn. Sinds we in de bloeiperiode zoveel mogelijk zon willen hebben voor de cannabisplanten moet je een plek kiezen die het gehele seizoen genoeg zon ontvangt. Als je goed oplet dan weet je eenvoudig welke plaats in je tuin het beste is. Als je een keuze moet maken kies dan voor een plek die in het najaar de meeste zon krijgt. Je buitenplanten zullen nog steeds stevig groeien als ze iets minder zon krijgen in het voorjaar. Om een mooie oogst te krijgen is het belangrijk dat ze in augustus september op een zonnige plaats staan.

Zorg ervoor dat er kwalitatieve goede aarde is op je gekozen plek. Indien je met slechte grond in je tuin zit, kan het aan te raden zijn om een kleine put te graven en te vullen met kwalitatieve grond of de aanwezig grond te verrijken met de Complete Organics mix van GK-Organics. Zorg dat je aarde voldoende luchtig is, zoniet bewerk het stuk aarde zodat het luchtiger wordt zodat de wortels zich makkelijker kunnen ontwikkelen. In de winterperiode zou je eigenlijk moeten beginnen met het klaarmaken van buitenteelt plek. Bemest ieder jaar je tuin zodat deze opnieuw verrijkt wordt met de nodige voedingsstoffen. Als de voedingskwaliteit van je aarde al vrij laag is zal het zeker nodig zijn om op voorhand te bemesten. Ook als je telkens op hetzelfde stukje buiten kweekt is het handig om te voorkomen dat je aarde niet uitgeput raakt. Zolang je buitenplanten genoeg voeding kunnen halen uit de grond zullen ze zich prima ontwikkelen.

Voordelen buitenkweek volle grond cannabisplanten

DSC01169

Het grote voordeel van buitenkweek in volle grond is dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Je laat de natuur zijn gang gaan. De cannabisplanten ontwikkelen zich prima zonder enige hulp zolang ze op een plek die hun alles biedt wat ze nodig hebben. De wortels kunnen zich vrij ver uitstrekken en kunnen zichzelf ook voorzien van water eenmaal de wortels diep genoeg de aarde ingegroeid zijn. Alleen bij de start de eerste weken kan het aan te raden zijn om de grond goed te bewateren als het zonnig is. Na enkele weken zal de buitenplant diep genoeg geworteld in de aarde zijn om daar zelf water te halen. Daarna moet je gewoon wachten tot je buitenplanten oogstklaar zijn. Sinds je als kweker vrijwel niets hoeft doen kun je ook geen fouten maken, je hoeft geen voeding te geven aangezien de buitenplant enorme hoeveelheden aarde ter beschikking heeft. Indien het mogelijk is, is het kweken in volle grond de makkelijkste en minst intensieve manier om een cannabisplant te kweken. De mogelijkheid om dit te doen hangt van je tuin af, sinds niet alle tuinen een geschikte plek hebben door te weinig zon of door gebrek aan privacy.

Nadelen buitenkweek volle grond cannabisplanten

Sinds je de buitenplanten in volle grond niet kunt verplaatsen kan dit eventueel het probleem op schimmels tijdens de bloei vergroten als de toppen te lang nat staan door slecht weer. Toprot of schimmel gebeurd wanneer de toppen van je cannabisplant niet oogstrijp zijn wanneer het regenachtig weer eraan komt. Enkele dagen regen is geen probleem zolang er daarna een zonnige periode is. Langdurige vochtige dagen met regenval en weinig zon zorgt ervoor de schimmel kan toeslaan op je buitenplant.

Een beetje regenval hoeft geen probleem te zijn. Om te voorkomen dat je buitenplanten bij slecht weer beschimmelen kun je eenvoudig wat serre folie aanschaffen waarmee je zelf een serre kunt maken. Deze folie is vrij goedkoop en hiermee kun je een afdak maken met enkele stukken hout. Als je voor de optie kiest om je planten in volle grond te kweken zal het aan te raden zijn dat je een beschermend afdak bouwt als het een zeer slecht najaar wordt. Als je vroeg bloeiende cannabisplanten kweekt zullen deze normaal gezien op tijd klaar zijn voor het lage landen weer intreedt. Alles hangt af van het weer in het najaar natuurlijk, om zoveel mogelijk het risico te beperken valt het aan te raden de nodige materialen in huis te hebben om een afdak te bieden voor je buitenplanten indien nodig. In ideale omstandigheden zal dit niet nodig zijn. Voor zo`n 25 euro, 4 stukken hout wat serrefolie en nagels of vijzen kun je binnen korte tijd vrij snel een basisbescherming bouwen tegen de regen. Zorg dat je afdak altijd schuin is zodat het water eraf loopt, anders kan je constructie in elkaar storten als de regen zich ophoopt.

Toprot

De gevreesde vijand voor de buitenkweker is schimmel en vooral toprot. Schimmels zitten overal in de lucht en daar kun je niet aan ontsnappen, gelukkig doen ze niets tot de ideale condities er zijn zodat ze zich kunnen ontwikkelen.

Toprot is een schimmel die vooral de toppen aantast, vooral de grootste minder luchtige toppen waar water gevangen zit zijn een ideaal slachtoffer voor toprot. Toprot slaat toe wanneer de luchtvochtigheid boven de 60 procent is. Bij regenachtige dagen kan de luchtvochtigheid sterk stijgen en dus stijgt de kans dat toprot toeslaat, zeker als de toppen nat worden en er geen zon in het vooruitzicht is. Zorg ervoor dat je toppen droog staan en hou ze uit de regen. Sommige buitenplanten zijn gevoeliger voor schimmels dan andere, dus de ene soort zal vlugger beschimmelen dan een andere. Een klein beetje toprot is geen ramp, controleer goed je cannabisplanten in het najaar. Als er een geel blaadje uit een mooie top steekt dan is er veel kans dat er binnenin toprot zit. Wanneer je het gele blaadje uit de top trekt zal die meteen loskomen doordat de schimmel binnenin al aan het zorgen is dat die verrot en daardoor sterft het blaadje af. Schud je buitenplanten goed na regenval zodat overtollig water verwijdert wordt. Als je toprot ontdekt snij dan dat stukje top af van je plant zodat het niet verspreidt. Bij een slecht najaar zul je altijd wel enkele topjes verliezen aan toprot, zolang het onder controle blijft is er geen probleem.

Voorkom problemen met schimmels door overtollige bladeren vooral binnenin de buitenplant te verwijderen. De buitenplant zal naar het einde toe bladeren afgestoten hebben die anders beginnen te rotten en zo schimmel makkelijker de kans geeft. Door de omvang van je buitenplant kunnen de bladeren binnenin door te weinig zonlicht verwijderd worden. Controleer je cannabisplant dus en verwijder deze stervende bladeren regelmatig. Dit gebeurd vooral bij buitenplanten in potten, buitenplanten in volle grond hebben minder last van afstervende bladeren.

Een andere schimmel die lastig kan zijn is de schimmel die zich op de stam of takken ontwikkelt. Deze schimmel is erger dan toprot omdat die een hele tak kan verwoesten terwijl toprot zich beperkt tot enkele toppen die makkelijk verwijderbaar zijn. Zeker als deze schimmel toeslaat op de hoofdstam is het hopen dat je buitenplant snel genoeg afrijpt voordat je cannabisplant eraan ondergaat. Indien je schimmel op je takken hebt kan je proberen met een mesje de schimmel af te schrapen. Indien je er op tijd bij bent kun je de tak redden, indien de schimmel te diep in de tak zit dan is het best om de gehele tak te verwijderen. Door te zorgen dat je dode bladeren vanuit je buitenplant verwijderd kun je het risico hierop verlagen.

Als laatste de meeldauwschimmel, deze tast de bladeren van je cannabisplant aan. Wanneer er een rare witte glans op je bladeren zit dan grote kans dat het meeldauwschimmel is. Er bestaan verschillende soorten meeldauwschimmel. Op zich makkelijk onder controle te houden door aangetaste bladeren te verwijderen. Zolang het niet te erg wordt is er weinig kans dat deze schimmel zware schade aan je buitenplanten zal berokkenen.

De moraal van het verhaal is, hou je buitenplanten droog en hou ze netjes om risico op schimmels tot minimum te brengen. Een volwassen cannabisplant kan makkelijk een aantal bladeren door haar leven heen afstoten die uiteindelijk kunnen rotten. Deze bladeren bevinden zich meestal uit het zicht, onderaan of binnenin de cannabisplant. De cannabisplant kan buitenaf mooie groene bladeren hebben maar binnenin kunnen vele bladeren aan het afsterven zijn.

Met deze informatie vertrouwen wij erop dat u lekker aan de slag kan in de tuin, en hiermee u de meeste basiskennis in huis heeft om uw medicinale planten tot een succes af te bloeien.